fbpx

Tag: историја

JUST DO IT! – Приказната зад слоганот

JUST DO IT е еден од најсилните и најмаркантните слогани во историјата, но приказната за неговото создавање е малку позната, но и малку морбидна. Човекот кој го...

SKOPJE SECRET SPOTS PART 1 – БЛАГОЈА ВАРОШАНЕЦ

Благоја Варошанец е историчар на уметност и во моментов работи како куратор и Виш кустос во Музејот на современа уметност во Скопје. Она кое го привлече нашето...

BELLA CIAO – НИЗ ИСТОРИЈАТА

Ако ја слушнавте последната домашна „преработка“ на BELLA CIAO (Корона Чао) или во моментов гледате LA CASA DE PAPEL (Money Heist) на Netflix, сигурно ги потпевнувате стиховите од оваа култна...

ПРОЧИТАЈ И...

ПОМРДНИ СЕ МАЛКУ, СИ МИ ЗГАЗНАЛ НА ДУШАТА!

На светот понекогаш се случуваат и чуда. Јапонска народна поговорка Прочитав многу написи за штетноста на алхохолот. Што направив...

АМБИЦИОЗНИ ЛУЃЕ

„Можете да го убиете генералот на некоја војска, но не можете да ја убиете амбицијата на еден обичен човек”. - Конфучие

БУТНИ УШТЕ МАЛКУ ОД ТОА ВИЊАКОТ!

Во животот има многу настани што нудат поволни услови човек да испадне глупав и смешен, но јас најчесто и давам предност на...