fbpx

ПРЕСТАНИ ДА КРИТИКУВАШ. ДЕНЕС!

27.2.2021

Сигурни сме дека секојдневно се соочуваш барем со мала доза на стрес, анксиозност и грижи кои индиректно, но силно, влијаат на твојата продуктивност и твојот квалитет на живот.

Прв, многу едноставен чекор за да постигнеш т.н. емоционална интелигенција и внатрешен мир кој ќе ти помогне да имаш квалитетен живот е да престанеш да ги критикуваш останатите!

Ник Вигнал е психолог кој долги години работи токму на емоционалната интелигенција на луѓето и неговиот заклучок е брилијантен:

Improving your emotional intelligence is often about what you do less of, not more of.

Можеби го правиш ова несвесно, но разбирливо е бидејќи тоа е еден начин ти да се чувствуваш подобро. Критикувајќи друга личност дека е глупава, индиректно имлицира дека ти си паметен, а тоа прави да се чувствуваш добро.

Некорисна критика е кога критикуваш некого дека не знае да реши проблем, кој ни ти самиот не знаеш да го решиш!

Критикуваш некој дека е наивен и индиректно имплицираш дека ти не си како него и тоа прави да се чувствуваш добро.

Доволно е да ги отвориш социјалните мрежи кои се преполни со критики кон поединци и да разбереш колку твојата околина е преплавена со НЕКОРИСНИ критики.

Од денес, започни да правиш разлика помеѓу НЕКОРИСНА и КОРИСНА критика. Корисно е кога критикуваш некој со намера да му помогнеш. Некорисно е кога критикуваш некој за самиот ти да се чувствуваш подобро.

Сликата на твојот ѕид нема да стои правилно доколку го критикуваш твојот сосед дека неговата слика е искривена! – Fulton J. Sheen

Биди дел од Telegram каналот на SMART и добивај дневна доза интересни содржини директно на твојот телефон!

СЛИЧНИ СТОРИИ